Hur du skruvar bollen

Många är de, dessa frisparksskyttar som får det svåra att se så enkelt ut. Det handlar om att ställa upp sig för att pressa bollen över muren och förhoppningsvis in i mål, men att göra det utan att använda för mycket kraft. Används för mycket kraft kommer inte bollen att få den skruv/dip som den behöver för att leta sig in under ribban.

Ni har säkert sett det mängder av gånger. Frisparkar slagna av världsstjärnor som så enkelt slår upp bollen i luften, över muren, för att i nästa stund kraftigt skruvas nedåt och gå in i mål. Det är lika imponerande varje gång någon gör det och det är tyvärr ett enkelt faktum att det ser enklare ut än vad det är. Det ligger mängder av år av träning bakom denna tekniska delikatess.

Hur gör man då? Jo, det går att skruva på flera sätt. Ofta använder man sig av sin skottfots insida, och ju längre ner på foten du träffar bollen, desto mer skruv kommer det att bli på den. Om du träffar bollen högre upp på foten kommer du att få mer kraft i skottet, men det blir mindre skruv. Det gäller att anpassa efter situation. Sen handlar det givetvis om att träffa rätt på bollen. Här ska du inte träffa mitt på, utan snarare längre ner till vänster. För den träffen, i kombination med en bra träff på foten, gör att skruven sitter där. Detta går givetvis att göra med utsidan foten också, men det är betydligt svårare. Här har ni en bra video från våra älskade tyskar om hur det hela går till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.