Det alla hockeymålvakter fruktar

Det måste finnas ett visst mått av galenskap hos målvakter i ishockey. För vem, vid sina sinnens fulla vätskor, väljer att ställa sig i en liten målbur med syftet att stoppa en hård puck i vulkaniserat gummi som färdas framåt i omkring 170 kilometer i timmen? De är faktiskt ganska många och de flesta av dem gör det med bravur. Det intressanta i det hela är att när man börjar titta närmare på hur skotten ser ut, så får man en helt ny respekt för målvakter. Det är inte en lätt sak att stoppa puckar som arbete.

Så hur får du då detta hårda slagskott som fruktas av målvakter? Det är svårt att bemästra eftersom det kräver en kombination av styrka och balans. Puckens hastighet går i direkt proportion med hastigheten på klubban i svingen, vilket betyder att man som spelare måste ha gott om muskler för att kunna svinga så hårt. Det hela påminner mycket om en golfsving, för det är inte enbart styrka som gäller. Du måste också ha tekniken för det, annars kommer inte skotten bli bra oavsett. Hockeyklubbans blad ska träffa isen strax bakom pucken, alltså inte direkt på, och genom tekniken flexar klubban bakåt till en början för att flexa framåt när väl pucken avlossas.

Det är med andra ord många speciella delar som måste till innan det perfekta slagskottet sitter där. Träning är såklart en viktig komponent, den allra viktigaste faktiskt, då tajming med avvägd stycka och balans är nyckel till ett bra slagskott. Här är en film där Columbus Blue Jackets Ron Hainsey visar hur du ska gå tillväga:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *